Притчи и приказки
| |
lenny_pld | Дата: Сб, 15.01.2011, 01:08 | Съобщение # 1 |
Подполковник
Група: Администраторы
Съобщения: 128
Статус: Офлайн
| За това не бива да се говори Веднъж при Буда дошъл човек и докосвайки се до краката му, го попитал има ли Бог? Вечният въпрос! Буда го погледнал внимателно и казал: — Когато бях млад, много обичах конете и различавах четири типа коне. Първият — най-тъпият и упорит, колкото и да го биеш, все едно не те слуша. Такива са повечето хора. Вторият тип — слуша те, но само след като го удариш. И такива хора има много. Има и трети тип. Това са конете, които не е необходимо да биеш. Ти просто им показваш камшика и това е достатъчно. Съществува и още един тип коне, който се среща много рядко. На тези коне им е достатъчна и сянката от камшика. Говорейки всичко това, Буда гледал човека в очите. После затворил очи и замълчал. Човекът също затворил очи и седял мълчаливо с Буда. На този разговор присъствал Ананда*, и нещо вътре в него започнало да се бунтува. Той решил: "Това вече е прекалено! Човекът пита за Бога, а Учителят му говори за коне". Разсъждавайки си така вътре в себе си, Ананда не можел да не забележи каква тишина се възцарила наоколо, какво велико мълчание настъпило! То било почти осезаемо. Ананда гледал лицето на Буда и лицето на човека, което пред очите му се променяло! Буда отворил очи, а човекът останал в това състояние още час. Лицето му било умиротворено и светло. Като отвори очи, човекът докоснал краката на Буда с дълбока признателност, благодарил му и си тръгнал. Когато той излязъл, Ананда попитал Буда: — За мен е непостижимо! Той пита за Бога, а ти му говориш за коне. Видях как той се потопи в дълбоко мълчание. Сякаш бе живял с тебе много години. Дори аз до този момент не познавам такова мълчание! Такова единение! Какво общуване! Какво му предаде? Защо той толкова ти благодари? Буда отговорил: — Аз не говорех за конете. Говорех за Божественото. Но за това не бива да се говори направо. Когато видях на какъв кон той пристигна, разбрах, че такъв кон може да избере само истинският ценител. Ето защо му заговорих за конете. Това беше език, който той можеше да разбере, и той го разбра. Той е човек, който се среща рядко. Беше му достатъчно само сянката на камшика. И когато затворих очи, той разбра, че за висшето не бива да се говори. За него може само да се мълчи; и в това мълчание То се познава. Това е трансцедентен опит и той се намира отвъд пределите на ума. Светлината Един човек бил сляп по рождение. Веднъж някой му заговорил за красотата на слънцето. Той се заинтересувал, но останал скептичен: - За каква светлина говориш? Въобще нямам понятие за това. Мога ли да я чуя с ушите си? - Разбира се, че не можеш. Светлината не издава звуци - отвърнал приятелят му. - А мога ли да я опитам? - Не, тя няма вкус. - Добре тогава - казал слепецът - а мога ли да я докосна? - И това е невъзможно. - А може би няма да може и да я помириша - казал той недоверчиво. - Така е - бил отговорът. - Ами тогава как да вярвам в това, което ти наричаш светлина? За мен това е измислица. Приятелят му се замислил и му дошло на ум нещо. - Нека да отидем при Буда - рекъл той. - Чух, че е наблизо. Той ще успее да ти обясни какво е светлината. Така те отишли при Буда. Слепецът го попитал как може да разбере светлината. Буда отвърнал: - И сто Буди не биха могли да ти обяснят светлината. Тя е лично преживяване. Но виждам, че заболяването ти е повърхностно. Можеш да намериш един човек, който ще ти помогне да прогледнеш. Слепият наистина намерил лечителя, който го излекувал и той прогледнал. Видял светлината за пръв път и възкликнал: - Сега вече вярвам, че светлината съществува. Мога да видя Слънцето, Луната, дърветата, и толкова други неща! Но описанията на другите хора не ми помогнаха да разбера какво е светлината. Трябваше сам да я изпитам. Белият кон В едно село живеел много беден старец, но даже кралете му завиждали, защото имал прекрасен бял кон. Кралете му предлагали невиждани суми за коня,но старецът винаги казвал, че конят за него не е кон, а личност и не може да го продаде...Веднъж, старецът видял, че конят го няма и всички жители на селото му казали : - Ти си един нещастен глупак, ние винаги сме знаели, че конят ще избяга в един момент.Да беше го продал, сега щеше да имаш купища пари. - Не отивайте толкова далеч - отговорил старецът - просто кажете, че конят го няма на мястото му.Това е фактът.Дали това е нещастие или благословия , това вече е разсъждение.А кой знае какво ще последва ? Хората се смеели на стареца, те знаели, че той не е съвсем с ума си. Но след 15 дни, конят се върнал и довел със себе си още 10 също толкова красиви коня. - Старецът беше прав - започнали да говорят хората, това наистина не е било нещастие, а благословия. - Не отивайте толкова далеч - пак отговорил старецът- фактът е, че конят се върна и доведе още 10 коня със себе си.Кой знае дали това е благословия или нещастие .Това е просто фрагмент.Вие прочетохте само една дума в изречението, как може по нея да съдите за цялата книга ?! Този път , хората не обсъждали, но в себе си решили, че старецът не е прав- 11 прекрасни коня, нима това не е благодат ! След една седмица , синът на стареца, който започнал да обяздва конете , паднал и си счупил и двата крака. Хората отново започнали да говорят : - Прав беше старецът.Това не е благословия , а нещастие. - Вие сте пълни с разсъждения. От къде знаете, това благословия ли е или нещастие ? Кажете, просто, че синът ми си счупи краката.Това са фактите.Кой знае , дали това е благословия или нещастие ? Животът ни се дава на парченца, повече не ни е дадено да знаем. След няколко седмици , страната започнала война и всички момчета от селото били взети войници.Цялото село плачело, защото знаело , че повечето от тях никога няма да се върнат. Синът на стареца, обаче , останал при баща си , защото бил инвалид. Хората отново отишли при бащата и казали : - Ти пак беше прав, старче. Твоят син със сигурност ще остане жив, а за нащите - не знаем.Твоето е благословия. Старецът отвърнал : - Вие продължавате да съдите.Факт е само, че моя син си е останал в къщи .Само абсолютът знае, дали това е благословия или нещастие... Докато съдите, вие не растете и не се развивате. Разсъждението означава застинало състояние на ума. Умът обича да разсъждава, защото развитието е рисковано и неуютно. В действителност , пътешествието никога не свършва ; завършва една част от пътешествието и започва друга. Животът е просто един безкраен път ... Как да се освободя от страданието Един мъж искал да се освободи от страданието и отишъл в будистки храм, за да потърси учител, който да му помогне. Отишъл при Учителя и му казал: - Учителю, ако медитирам по четири часа на ден, колко време ще ми е необходимо, за да получа просветление? Учителят го погледнал и отвърнал: - Ако медитираш по четири часа на ден, вероятно ще са ти необходими десет години. Мъжът решил, че може да направи и повече, и попитал: - Учителю, ами ако медитирам по осем часа на ден, колко време ще ми е необходимо, за да получа просветление? Учителят го погледнал и рекъл: - Ако медитираш по осем часа на ден, вероятно ще са ти нужни двадесет години. - Но защо ще ми отнеме повече време, ако медитирам по-дълго?, попитал мъжът. Учителят отвърнал: - Ти не си тук, за да жертващ радостта или живота си. Тук си, за да живееш, да бъдеш щастлив и да обичаш. Ако можеш да дадеш най-доброто от себе си за два часа медитация, но вместо това медитираш по осем часа, само ще се измориш, ще се отклониш от целта и няма да се наслаждаваш на живота си. Прави най-доброто по силите си и тогава може би ще научиш, че независимо колко дълго медитираш, можеш да живееш, да обичаш и да бъдеш щастлив. Намереното щастие Вървял човек и намерил щастие. - Ти чие си? - попитал. - Загубено съм - тъжно отвърнало щастието. - Щом си загубено и не знаеш чие си, бъди мое! Казал и го направил. Метнал щастието на рамо и продължил нататък. Но не усетил никакво въодушевление, все едно щастие няма. ...- Защо така? - попитал човекът щастието. - Защото ако щастието на друг намалява, твоето не става повече. Притча за смисъла на живота - http://prit4ite.blogspot.com/2010/01/blog-post_06.html Веднъж по пътя към къщи Хинг Ши срещнал човек, който толкова бързал, че разминавайки се с мъдреца го блъснал. Хинг Ши спокойно и вежливо се обърнал към пътника с въпрос: -Кажи, уважаеми, за къде толкова бързаш, че не забелязваш нищо по пътя си? -Моля за извинение, - отговорил странникът без да забавя ход - бързам, защото съм зает с търсенето на смисъла на живота и нямам право да се бавя, докато не достигна своята цел. -Е, какво пък, - промълвил Хинг Ши - чувал съм за един човек, който търсил цял живот този смисъл. -Надявам се, че истината му се е открила? - полюбопитствал нетърпеливият пътник. -Да, той умрял, достигайки просветление и успял да прошепне на тези, които били край него, какво е проумял, едва когато вече умирал. -И какво казал той? -Казал, че смисълът е в избора... -Благодаря ти за беседата! - казал човекът, поклонил се на мъдреца и продължил пътя си почти бегом. - ... избора или да живееш, или да загубиш целия си живот в търсене на същия този смисъл- завършил Хинг Ши, но гласът му прозвучал в пустота. Пътникът бил вече далеч. Той бързал.
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Сб, 15.01.2011, 01:32 | Съобщение # 2 |
Подполковник
| Последната перла - Ханс Кристиян Андерсен - http://prit4ite.blogspot.com/2010/02/blog-post_7407.html Това бил богат, щастлив дом. Всички в него - и господарите, и слугите, и приятелите на дома се радвали и се веселели: в семейството се родил наследник, син. И майката, и детето били здрави. Лампата, висяща в уютната спалня била закрита от едната страна с покривало; тежки, скъпи копринени завеси закривали прозореца; подът бил заслан с дебел, мек като мъх килим; всичко предразполагало към сладка дрямка, към сън, към отдих. Нищо чудно, че сестрата заспала, нали всичко минало добре. Духът на домашното огнище стоял до леглото; главата на детето, притисната към гръдта на майката, сякаш била обкръжена с ореол от ярки звезди; всяка една била перла на щастието. Всички добри феи донесли на новороденото своите дарове, във венеца блестели перлите на здравето, богатството, щастието, любовта - всички земни блага, които може да си пожелае човек. -Всичко му е дадено - казал духът. -Не! - раздал се глас близо до него. Това бил ангелът-хранител на детето. - Една фея още не е донесла своя дар, може би ще го донесе след време, може би не толкова скоро. Във венеца недостига последната перла! -Недостига! Това е невъзможно! Но ако това е така, ние трябва да намерим могъщата фея, да идем при нея сега! -Тя ще се появи, когато му дойде времето и ще донесе своята перла, която трябва да довърши венеца. -Къде е тази фея? Къде живее? Кажи ми и аз сам ще ида при нея и ще взема перлата. -Добре, - казал ангелът-хранител - аз сам ще те заведа при нея. Все едно е къде ще я търсим, тя няма постоянен дом. Появява се и в кралския дворец и в бедняшка колиба. Тя не ще пропусне нито един човек, всекиму ще донесе своя дар. И при това дете ще дойде навреме. Но след като си нетърпелив, добре, нека се отправим за перлата, последната перла, която недостига в този великолепен венец. И те полетели ръка за ръка натам, където пребивавала сега феята. Намерили се в голяма къща, но в коридорите било тъмно, а в стаите пусто и необикновено тихо; дългият ред прозорци стоели отворени, за да влиза вътре свеж въздух, а белите завеси били спуснати и се полюшвали от вятъра. В средата на стаята стоял отворен ковчег, а в него лежала жена в разцвета на силите си. Покойницата била цялата обсипана с рози, виждали се само тънките, скръстени на гърдите ръце и лицето, запазило светлото и в същото време сериозно, тържествено изражение. До ковчега стояли мъжът и децата на покойната. Само най-малкото той държал на ръце. Те пристъпили да се простят с мъртвата. Мъжът целунал пожълтялата и, суха, като увяхнал лист, ръка, която съвсем доскоро била толкова силна, здрава и с такава любов се грижела за домакинството и дома. Горчиви сълзи падали на пода, но никой не проронил и дума. В това мълчание бил целият свят на скръбта. Мълчаливо, сподавяйки риданията си, те напуснали стаята. В стаята горяла свещ; пламъкът и се люлеел от вятъра и избухвал в дълги, червени езици. Влезли чужди хора, затворили ковчега и започнали да заковават капака с гвоздеи. Кухо отеквали ударите на чука във всеки ъгъл на дома, биейки по сърцето, обливащо се в кръв. -Къде ме доведе? - попитал духът на домашното огнище. - Тук няма фея, чийто дар-перла да принадлежи към най-скъпоценните земни блага. -Тя е тук! - казал ангелът-хранител и посочил фигурата, седяща в ъгъла. На това място, където приживе си почивала стопанката на дома, обкръжена от цветя и картини, откъдето тя, като благодетелна фея на домашното огнище, ласкаво се усмихвала на мъжа, децата и приятелите си, откъдето тя, ясното слънце, душата на този дом, разпръсквала наоколо светлина и радост - там сега седяла чужда жена в дълги одежди. Това била скръбта, сега тя била господарка в този дом, тя заела мястото на починалата. По бузата и се стекла гореща сълза и се превърнала в перла, преливаща във всички цветове на дъгата. Ангелът-хранител я уловил и тя засияла като седемцветна звезда. -Ето я и нея, перлата на скръбта, последната перла, без която не е завършен венецът на земните блага. Виждаш ли в нея сиянието на дъгата - моста, съединяващ земята с небето? Губейки близък, скъп човек тук на земята, ние придобиваме приятел на небето, по когото да тъгуваме. И в тихите, звездни нощи ние неволно обръщаме поглед към небето, към звездите, където ни чака друг, съвършен живот. Погледни перлата на скръбта: в нея са скрити крилата на Психея, които ни отнасят от този свят.
|
|
| |
Mila_Light | Дата: Сб, 15.01.2011, 03:57 | Съобщение # 3 |
Администратор
Съобщения: 31
| ПРАЗНАТА ЛОДКА (дзен притча) Лин Чи разказвал: Когато бях млад, ми харесваше да плувам на лодка. Имах малка лодка и в самота плавах по езерото, и можех с часове да стоя там. Веднъж седях със затворени очи и медитирах. Беше прекрасна нощ. Някаква лодка плуваше по течението и се удари в моята. В мен се надигна гняв! Аз отворих очи и се канех да наругая обезпокоилият ме човек, но видях, че лодката е празна. Нямаше към кого да насоча гнева си. Нищо друго не ми оставаше освен да затворя очи и да започна да се вглеждам в гнева си. В момента ,в който го видях, аз направих първата крачка по Пътя си. В тази тиха нощ аз се приближих до своя вътрешен център. Празната лодка стана моят учител. Оттогава ако някой се опитваше да ме обиди и в мен се надигаше гняв, аз се смеех и си казвах: -Тази лодка също е празна. Затварях очи и се отправях навътре в себе си.
|
|
| |
Mila_Light | Дата: Сб, 15.01.2011, 03:58 | Съобщение # 4 |
Администратор
| ЕХОТО НА ЖИВОТА Баща и син отишли в гората. Момчето се ударило в камък и закрещяло:-Аааа ...-Аааа ... - се чуло в отговор.-Кой си ти? - учудено извикало момчето.-Кой си ти? - дошло отдалеч.-Къде си? Покажи се!-Къде сиии? Покаже сеее!-Страхливец! - свило пръстите си в юмрук момчето.-Страхливец! - чуло се в отговор.-Татко, какво става? - в недоумение се обърнало детето към баща си.А той се усмихнал и извикал силно:-Аз те уважавам!-Аз те уважавам! - последвал отговор.-Ти си най-добрият!-Ти си най-добрият!-Хората наричат това явление "ехо", - обяснил бащата на сина си - а аз го наричам "живот", защото той ти връща всичко, което казваш или вършиш ... Всичко, произтичащо около нас е отражение на самите нас ... Със съдействието на Desss от bgmama
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Сб, 15.01.2011, 15:25 | Съобщение # 5 |
Подполковник
| Притча за магарето Веднъж магарето на един селянин паднало в кладенеца. Докато стопанинът му мислел как да постъпи, животното часове наред издавало жалостиви звуци. Най-накрая селянинът взел решение. Помислил си, че магарето е вече много старо, а кладенецът все едно трябвало да бъде затрупан. Просто не си струвало да се хвърлят усилия, за да измъкне старото магаре. Той извикал съседите си да му помогнат да затрупа кладенеца. Всички дружно грабнали лопати и се заели да хвърлят пръст в кладенеца. Магарето веднага разбрало накъде вървят нещата и започнало да реве оглушително. После за всеобщо учудване притихнало. След като хвърлили няколко лопати пръст, селянинът решил да погледне и да провери какво е положението там, вътре. Бил изумен от това, което видял. С всяка лопата пръст, падаща върху гърба му, магаренцето правело нещо невероятно. То изтръсквало пръстта от гърба си и стъпвало върху хвърлената пръст. Докато съседите на селянина продължавали да хвърлят земя в кладенеца, всеки път животното се отърсвало и стъпвало върху насипаната пръст. Много скоро всички се изненадали, защото видели как магаренцето се показало над кладенеца, прескочило горния му край и с всички сили се понесло напред! В живота си всеки ще се среща с много всякаква мръсотия и всеки път животът ще му изпраща все нови и нови порции. Всеки път, когато върху теб падне буца кал, отърси се и тръгни нагоре и само така ще можеш да се измъкнеш от кладенеца. Всеки възникнал проблем е като камъка, върху който, ако стъпим, ще преминем през ручея. Ако не се спираме и не се предаваме, можем да се измъкнем дори от най-дълбокия кладенец.
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Сб, 15.01.2011, 16:51 | Съобщение # 6 |
Подполковник
| Притча за две жаби, и за действието - http://www.jenite.net/2009/08/pritcha-za-dve-jabi.html докато четях вчерашната притча за магарето и селянина, първата ми асоциация беше с друга една притча за две жаби. срещнах я за първи път в Нека ти разкажа на Хорхе Букай. идеята е проста, каквото и да се случва, действай, не спирай. дори и на пръв поглед смисъл да няма, не се оставяй, продължавай да действаш. спреш ли, изгубил вярата и надеждата си, вече си мъртъв. Имало някога две жаби, които паднали в един буркан с мляко. Нямало как да изплуват или да се задържат дълго на повърхността. Едната от тях викнала : Няма да изляза оттук. Няма смисъл да умирам, изтощена от напразни усилия. И като казала това, престанала да рита с крака и тутакси потънала. Другата жаба, по-упорита или може би по-твърдоглава, си рекла : Няма начин. Нищо не мога да направя, за да изляза оттук. И все пак, въпреки близката смърт, предпочитам да се боря до последен дъх. Не искам да умра и секунда преди да е дошъл часът ми. И продължила да рита и да шляпа, от биенето и ритането млякото станало на масло. Жабата скокнала, плъзнала се по него и стигнала до ръба на буркана.
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Нд, 16.01.2011, 12:24 | Съобщение # 7 |
Подполковник
| Прошката - http://bg-bg.facebook.com/topic.php?uid=114864561896167&topic=132 Живял едно време човек, който като му дошло времето, умрял. Огледал се и много се учудил. Тялото му лежало на леглото, а у него останала само една душа. Голичка, прозрачна и всичко се виждало като на длан. Разстроил се човека – без тяло станало някак си неприятно и неуютно. Всички мисли плавали в душата му като разноцветни рибки. Всичките му спомени лежали на дъното на душата му – взимай и разглеждай. Сред тези спомени имало красиви и хубави, такива, които ти е приятно да разгледаш. Но имало и такива, от които на самия човек да му стане страшно и противно. Опитал се да изхвърли от душата си лошите спомени, но не се получило. Тогава той се постарал да сложи отгоре по-симпатичните спомени. И тръгнал по определената му пътека. Бог само погледнал човека и нищо не казал. Човекът решил, че Бог в бързината не е забелязал другите му спомени, зарадвал се и се отправил в рая, тъй като Бог не затворил вратите на рая пред него. Минало време, трудно може да се каже колко, тъй като там, където попаднал човека, времето вървяло не както на Земята. И човекът се върнал назад, към Бога. - Защо се върна? – попитал го Бог. – аз не ти затворих вратите на рая. - Господи, не ми е добре в твоя рай. – казал човека. – Страхувам се да направя и крачка – малко е хубавото в моята душа и не може да се прикрият глупостите, които съм вършил. Страхувам се, че всички виждат колко съм лош. - А какво искаш? – попитал Бог, доколкото той е творец на времето и има от него достатъчно, за да отговори на всеки. - Ти си могъщ и милосърден, - казал човека. - Ти видя каква е душата ми, но не ме спря, когато се опитвах да скрия греховете си. Съжали ме, прибери от душата ми всичко лошо. - Аз очаквах съвсем друга молба, - отговорил Бог. – Но ще направя това, което искаш. И Бог взел от душата му всичко, от което се срамувал човека. Премахнал от паметта му предателствата и измените, страхливостта и подлостите, лъжите и клеветите, алчността и мързела. Но забравил за ненавистта, човекът забравил и за любовта, забравил за своите падения, забравил и за своите полети. Душата стояла пред Бога празна – много по-празна от мига, когато човекът се появил на света. Но Бог бил милосърден и върнал всичко обратно в душата. И тогава човекът отново попитал: - Какво да правя, Господи? Ако доброто и злото в мен са така преплетени, къде да ходя? В ада ли? - Върни се в рая, - отговорил Творецът, - аз не съм създавал нищо друго освен рая, а ада ти го носиш в себе си. И човекът се върнал в рая, но минало време и той отново застанал пред Бога. - Господи! – казал човека. – Не ми е добре в твоя рай. Ти си могъщ и милосърден. Съжали ме и ми прости греховете. - Аз очаквах съвсем друга молба, - отговорил Бог. – Но ще направя така, както искаш. И Бог простил всичко, което човекът е извършил. И човекът се върнал в рая. Но минало време и той отново се върнал и застанал пред Бога. - Какво искаш сега? – попитал Бог. - Господи! – казал човекът. – Не ми е добре в твоя рай. Ти си всемогъщ и милосърден и ми прости. Но аз сам не мога да си простя. Помогни ми! - Очаквах такава молба, - отговорил Бог. – Но това е камъкът, който не мога да помръдна.... Приказка за Прошката - http://www.pozitivnoto.info/2008/06/prikazka-za-proshkata.html Веднъж в училище, една учителка решила да подискутира със своите ученици темата за човешките взаимоотношения. Всеки споделял своите мисли, изказали се най-различни мнения - едни се подкрепяли, други се допълвали, трети си противоречали. Накрая учителката направила едно предложение на децата: - Отправям ви едно предизвикателство – казала им тя. - Вие самите да направите един експеримент, който ще ви даде незабравим житейски урок. Приемате ли? На учениците им станало интересно и всички единодушно закимали в знак на съгласие. - Обещавате ли обаче, да изпълнявате безпрекословно всичко, което ви кажа оттук нататък? И да не се отказвате по средата на експеримента? Когато учениците и тук отговорили утвърдително, учителката казала: - Искам утре всеки от вас, идвайки на училище, да донесе по една торба с картофи. Това ви е първата задача. Децата се спогледали недоумяващо и започнали да задават въпроси, но учителката отговорила, че сега повече нищо няма да им издаде. На следващата сутрин всички ученици от класа носели по една голяма торба с картофи. Като ги видяла, учителката се усмихнала: - Виждам нетърпението и любопитството в очите ви, затова минавам направо на въпроса. Вземете сега чувалчетата с картофи и ги сложете пред вас на чиновете. Аз сега ще ви раздам по една празна чанта. А от вас искам следното: да се замислите и да си спомните имената на всички хора, на които поради някаква причина сте отказали да простите за нещо, което са ви причинили. За всеки такъв човек, за който се сетите, вземете по един картоф от вашата торба, издълбайте името на този човек върху кората на картофа и го пуснете в празната чанта. Хайде направете го... И учениците се захванали да изпълняват заръките. Те усърдно прехвърляли картофи от едната чанта в другата, надписвайки на тях имената на хора, които са оставили трайни негативни спомени в тяхното съзнание. В края на часа в чантите на някои от децата имало по 4-5 картофа, но имало и такива, които били пълни почти догоре... Учениците отправили отново въпросителни погледи към учителката, питайки я какво ще следва сега. А тя отвърнала: - През следващата една седмица, където и да ходите, каквото и да правите, вие трябва да носите със себе си вашата торба с картофи. През деня - на училище, после вкъщи, на срещи с приятели, дори когато си лягате вечер, тя пак трябва да е неотлъчно до вас... Един по един се изнизали дните на седмицата. Но още с влизането на учителката в клас, учениците които стриктно били изпълнили препоръките й, започнали да се оплакват: - Много ми е трудно да мъкна навсякъде със себе си толкова тежка торба... - Тия картофи вече започнаха да миришат, от където и да мина, хората ме гледат странно и шушукат зад гърба ми... - Изморихме се вече, а и ни писна от това... - Така и не разбрахме каква беше поуката от този “експеримент”... Учителката се усмихнала: - Целта на този опит беше да ви покаже, че отказвайки да простим, ние всъщност наказваме най-вече себе си. Сами обричаме душата си да носи такъв тежък товар и така се самоизмъчваме. Мислим си, че прощавайки, ние отстъпваме пред този, който по някакъв начин ни е наранил. А всъщност истината е, че с ПРОШКАТА ние правим добро на самите СЕБЕ СИ...
|
|
| |
Mila_Light | Дата: Нд, 16.01.2011, 19:31 | Съобщение # 8 |
Администратор
| Притча за женската красота и 10-те крави Веднъж двама приятели моряци попаднали на остров, където вождът на племето имал две дъщери. Първата била много красива, а втората - не толкова. Единият моряк се обърнал към приятеля си: "Намерих щастието си на този остров, ще остана тук и ще се оженя за дъщерята на вожда." "Да, приятелю, добър избор. Тя е много красива. "Не ме разбра, ще се оженя за малката дъщеря" - отвърнал вторият моряк. "Защо би го направил? Та тя е...не много красива." "Просто така искам." Единият моряк отплувал, а другият отишъл при вожда да поиска ръката на дъщеря му.В племето било прието за хубава жена да се дават десет крави.Морякът застанал пред вожда, и казал "Водя ти десет крави в замяна на дъщеря ти." "Добър избор" - рекъл вождът. -Голямата ми дъщеря е умна и красива... "Аз искам малката" 'Шегуваш се!Та тя е..." "Няма значение. Искам нея." "Добре, отвърнал вождът.Но ми дай само три крави за нея. Тя не струва десет." Морякът настоял да плати десет крави и отвел съпругата си у дома. Минали години. Моряците се срещнали отново.В двора на къщата, където живеел моряка седяла неземно красива жена, а около нея тичали деца. Прегърнали се двамата моряка, и домакинът попитал "Видя ли се вече с жена ми? - казвайки това, той посочил красавицата. Вторият моряк озадачено попитал: "Ти да не би да си се оженил втори път?' "Не, това е същата жена, малката дъщеря на вожда." "Как така? Не може да бъде." Морякът решил сам да попита жената как се е променила толкова. Отговорът и бил "Просто веднъж разбрах, че струвам десет крави."
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Ср, 19.01.2011, 20:28 | Съобщение # 9 |
Подполковник
| Нявга, някъде живял прочут художник. Бил на почит, а картините му са се считали зa безпогрешни и изящни. Художникът имал ученик.С години наред ученикът показвал картините си само на майстора. ...Дошъл денят когато майсторът казал: - Вече си готов. Народa трябва да види какво умееш и да го оцени. Вземи една от картините си и я окачи на централно място в града, така че да се види от много хора. Сложи до нея един червен молив и бележка на която пише, че ако има нещо, което не им се харесва, да го отбележат върху картината. Ученикът така и направил. На другия ден, когато отишъл да види какъв е резултата, си глътнал езика. Цялата картина била покрита с червени кръстчета и кръгчета. Натъжил се естественно. Толкова труд, нерви и чувства бил вложил. Взел картината и отишъл при майстора. Майсторът го утешил: - Не се отказвай. Нарисувай я пак. Окaчи я отново на същото място, но този път остави различни цветове бои и четки за рисуване. На белeжката, която ще оставиш, напиши - ако не им се харесва нещо в картината, да го поправят. Ученикът го направил. На следващия ден, се изумил от гледката. Картината си останала непокътната, както и боите и четките, недокоснати. Много се зарадвал и се затичал да съобщи новината на майстора си. Майстора го поздравил: - Виж сега младеж. исках да ти покажа нещо. Първия път, ти им даде възможност да те критикуват. Направиха го безпощадно. Сигурен съм, че дори хора, които си нямат понятие от рисуване, побързаха да надраскат картината. А вторият път, им каза да те поправят, тоест да изградят нещо. За да бъдеш градивен, са нужни знания и опит. Именно затова, никoй не посмя да докосне картината. защото никoй от тях не го умее. За да бъдеш уважаван, не е достатъчно да си майстор в нещо, трябва да си и далновиден. Не можеш да получиш правилна оценка за своите творби, от хора които си нямат понятие за това, което правиш. За тях твоята работа не струва пукната пара. Никога не искай оценка за своя труд от такива хора и никога недей да спориш с хора, които нищо не знаят за твоя труд. http://www.facebook.com/pages....?v=wall
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Ср, 19.01.2011, 20:30 | Съобщение # 10 |
Подполковник
| Стар мъдър китаец вървял по заснеженото поле, когато видял плачеща жена. "Защо плачете?" - попитал я той. "Защото си мисля за своя живот, младост и красота, която видях в огледалото и за мъжа, когото обичах. Бог е жесток, че ни дал способност да помним. Той е знаел, че аз ще си спомня пролетта на своя живот и ще заплача." Мъдрецът стоял сред снежното поле, втренчено гледал в една точка и мислил. Неочаквано жената спряла да плаче: "Какво виждате там?" - попитала тя. "Поле с рози - отговорил мъдрецът. - Бог е бил великодушен към мен, когато ми е дал способността да помня. Той е знаел, че през зимата аз винаги мога да си спомня пролетта и да се усмихна".
|
|
| |
lenny_pld | Дата: Чт, 20.01.2011, 18:13 | Съобщение # 11 |
Подполковник
| За вечната любов - http://e-vestnik.bg/9317....-sofiya Разказва се една древна история за двама индианци. Те отиват при великия вожд на племето. Те са младеж и девойка, и казват на вожда „Ние се обичаме! Искаме да ни дадеш благословия или каквото трябва, за да може нашата любов да трае вечно”. Вождът им казва „Хубаво, ще ви кажа какво да правите. Елате с мен горе в планината и ми донесете два орела пък после ще видим”. Двамата тръгват в различни посоки и всеки от тях донася по един орел. Вождът им казал „Вземете сега и завържете крачетата на орлите”, те ги вързали. „Хайде сега, хвърлете ги да летят”. Двамата хвърлят орлите, но те не могат да полетят, защото крачетата им са вързани. Падат на земята и започват да се кълват един друг, за да се оттърват от това, за което са вързани. Вождът казва „Добре. Сега скъсайте връвчицата”. Те я срязват и хвърлят двата орела във въздуха. Те политат, започват да летят в кръгове и заедно отлитат към планината. И вождът казва „Ето това е тайната – ако сте завързани един за друг никога няма да полетите. Можете да летите заедно, обаче не се връзвайте. Ако го направите, никога няма да изпитате щастие”.
|
|
| |
|